Plus500

ETP als alternatief voor CFD

ETP's en CFD's zijn beide veelgekozen mogelijkheden als het aankomt op beleggen, omdat deze handelsproducten relatief eenvoudig zijn om in te handelen en hoge winsten met zich mee kunnen brengen. ETP's en CFD's kennen een aantal overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen. Zo zijn CFD's over het algemeen risicovoller dan ETP's. Dit maakt ETP's meestal een veiligere optie voor met name beginnende beleggers. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u de verschillen tussen ETP's en CFD's begrijpt voordat u in een van deze handelsproducten gaat beleggen. Om u op weg te helpen hebben wij de voornaamste verschillen op een rij gezet.

Wat zijn ETP's?

ETP staat voor Exchange Traded Product. ETP's zijn beursgenoteerde beleggingsproducten die zijn samengesteld uit activa of effecten zoals aandelen, obligaties, valuta's of grondstoffen. Deze activa worden in bundels aagekocht en verdeeld in creation units, welke bestaan uit mandjes van de aangekochtte activa waarop een ETP gebaseerd is. Deze creation units kunnen dan opgebroken worden in individuele handelsproducten die continu verhandeld worden op de beurs. Hierdoor kunt u met een relatief lage investering activa kopen en verkopen op dezelfde manier als aandelen waarmee u een claim heeft op de bundel activa die de ETP vertegenwoordigt. De prijs van een ETP zal stijgen of dalen in overeenstemming met de waarde van de onderliggende producten. U kunt ETP's kopen en verkopen via een broker.

ETP's zijn vergelijkbaar met beleggingsfondsen die u de mogelijkheid bieden om uw portfolio te diversifiëren. Zo kunnen ETP's bijvoorbeeld bepaalde indices, één of meerdere verschillende valuta of zelfs crypto-currencies volgen. Echter, in tegenstelling tot andere soorten beleggingsfondsen worden ETP's meestal passief onderhouden, waardoor de transactiekosten voor ETP's vaak lager liggen dan bij beleggingsfondsen.

ETP's en ETF's

ETP's kunnen allerlei soorten onderliggende beleggingsproducten volgen, waardoor een ETP een gespreid portfolio bevat aan bijvoorbeeld aandelen uit bepaalde indices, zoals the S&P 500, grondstoffen, crypto-currencies, obligaties of valuta. Deze verscheidenheid aan ETP's worden vaak onderverdeeld in ETF's en ETN's.

ETF staat voor Exchange Traded Fund en is de meest populaire soort ETP. ETF's volgen verzamelingen aan beursgenoteerde beleggingsproducten, zoals aandelen en obligaties binnen een beursgenoteerde sector, index, grondstoffen of valuta. ETF's worden net als aandelen gedurende de hele dag verhandeld waarbij de prijs van de ETF fluctueert aan de hand van de prijs van het onderliggende product. De spreiding en kosten verschillen per ETF, waardoor het belangrijk is dat u weet uit welke aandelen of andere producten uw ETF is opgebouwd. Deze verschillende soorten ETF's kunnen onderverdeeld worden in:

Index ETF's

Index ETF's volgen de prijsschommelingen van een bepaalde index. U kunt hierbij denken aan algemene indices zoals de AEX of de S&P 500, maar ook aan indices die sector-specifieke indices. Over het algemeen komen de prestaties van een index ETF dus overeen met de prestaties van de onderliggende index. Index ETF's kunnen echter niet helemaal nauwkeurig de onderliggende index volgen, waardoor u rekening moet houden met een foutmarge.

Commodity ETF's

Commodity ETF's volgen de prestaties en prijsschommelingen van bepaalde grondstoffen, zoals olie of goud. Deze ETF's maken het eenvoudig om te belegging in grondstoffen, omdat het handelen in fysieke grondstoffen voor veel beleggers niet of beperkt toegankelijk is. Daarnaast kiezen beleggers vaak voor commodity ETF's omdat grondstoffen vaak in tegenovergestelde richting bewegen van inflatie, waardoor het handelen in grondstoffen een uitstekende manier is om u te beschermen tegen inflatie.

Obligatie ETF's

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn obligatie ETF's gebaseerd op een collectie obligaties. Deze obligaties zijn meestal afkomstig van overheden, gemeenten of bedrijven. Obligatie ETF's dragen het risico dat de oorspronkelijke investering niet terugbetaald wordt. De winst die u kunt maken zal per obligatie ETF verschillen.

Currency ETF's

Currency ETF's worden ook wel valuta ETF's genoemd en volgen verschillende valuta. Deze ETF's worden gelijk aan de andere soorten ETF's verhandeld op de beurs en kunnen één valuta of een combinatie aan valuta volgen.

Crypto ETF's

Crypto ETF's volgen de prijsschommelingen van verschillende crypto-currencies. Net als bij currency ETF's kunnen crypto ETF's bestaan uit één crypto-currency of een verzameling aan crypto-currencies. De waarde van deze ETF's volgt de waarde van de onderliggende crypto-currency, bijvoorbeeld Bitcoin of Cardano.

ETP's en ETN's

Naast ETF's kunt u ook beleggen in ETN's, ofwel Exchange Traded Notes. ETN's worden gezien als een kruising tussen ETF's en obligaties. Net als ETF's bevatten ETN's een onderliggend product, maar deze producten zijn ongedekt, gelijk aan obligaties. De meest voorkomende ETN's volgend indices en grondstoffen. Ook ETN's worden op de beurs verhandeld en kunnen gekocht en verkocht worden tot het einde van de looptijd.

In tegenstelling tot obligaties vindt de uitbetaling van ETN's plaats aan het einde van de looptijd. Er is dus geen sprake van periodieke uitbetalingen of rentebetalingen. Daardoor fluctueren de prijzen van ETN's tot aan het einde van de looptijd.

ETN's worden beschouwd als risicovoller dan ETF's, omdat de onderliggende producten niet van tevoren gekocht hoeven te worden door de uitgever van de ETN. De uitgever van de ETN maakt de belofte de waarde van de ETN op een later tijdstip te betalen. Tevens zijn ETN's meestal ongedekt, waardoor het risico bestaat dat er na het einde van de looptijd niet aan de belofte voldaan kan worden. Om u te beschermen tegen deze risico's kunt u de financiële status van de uitgever controleren aan de hand van een EID of KIID (Key Investor Information Document) welke geleverd worden met elke ETN.

Wat zijn CFD's?

Een CFD, ofwel een Contract For Difference, is een contract tussen de koper en verkoper van de CFD welke bepaalt dat de koper aan het einde van de looptijd van het contract het verschil moet betalen tussen de huidige waarde van een beleggingsproduct en de waarde op het moment dat het contract afloopt.

CFD's zijn derivaten waarmee u onder meer kunt beleggen in aandelen, valuta en grondstoffen. Omdat u het onderliggende product niet bezit, kunt u, net als bij bepaalde soorten ETP's, long gaan of short gaan. Dat betekent dat u de waarde van het onderliggende product volgt en vervolgens koopt als u denkt dat de koers gaat stijgen en verkoopt als u denkt dat de koers gaat dalen. Aan het einde van de looptijd betaalt u de spread als uw voorspelling onjuist was en krijgt u de spread uitbetaald als uw voorspelling juist was. U kunt met CFD's dus hoge winsten, maar ook hoge verliezen maken.

CFD's maken gebruik van een hefboomwerking. Dat betekent dat u slechts een deel van de prijs van een bepaald beleggingsproduct inlegt waarbij uw winst en verlies bepaald wordt aan de hand van de totale waarde van de transactie. Deze hefboomwerking zorgt ervoor dat u met een relatief kleine investering hoge winsten kunt boeken, maar ook dat u meer dan uw inleg kunt verliezen.

ETP's vs. CFD's

ETP's en CFD's komen dus op een aantal factoren overeen. Zo kunt u met zowel CFD's als ETP's beleggen in activa en effecten voor een laag investeringsbedrag. Ook volgen zowel CFD's als ETP's de prestaties van de onderliggende producten waarbij u winst kunt maken door long of short te gaan. Ten slotte zijn er bepaalde ETP's die het mogelijk maken om aan de hand van een hefboomwerking te handelen. Deze ETP's worden leveraged ETP's genoemd.

Er zijn echter ook een aantal belangrijke verschillen tussen ETP's en CFD's:

Risico

CFD's worden over het algemeen als risicovoller beschouwd dan ETP's. Door de hefboomwerking kunt u bij een onjuiste voorspelling van de koers een groter bedrag dan uw initiële inzet verliezen. Dit geldt niet voor de meeste soorten ETP's.

Bezit

Wanneer u een ETP koopt, bezit u deze ETP, welke bestaat uit een deel van de onderliggende activa of effecten. Als u bijvoorbeeld een fysieke ETF koopt, kunt een deel van de verschillende beursgenoteerde aandelen bezitten. Bij CFD's, aan de andere kant, bezit u nooit de onderliggende producten.

Zekerheid

ETP's worden doorgaans op de beurs verhandeld. Hierdoor geniet u een soort kopersbescherming of zekerheid doordat ETP's onderhevig zijn aan de regels van een gecentraliseerde beurs. Echter worden CFD's over-the-counter (OTC) verhandeld, waarbij het contract wordt opgesteld in samenspraak tussen de koper en verkoper. Dit verlaagt de veiligheid en zekerheid die u wel heeft als u op de beurs handelt, maar zorgt er ook voor dat de regels die opgesteld worden in de zogenoemde OTC-contracten flexibeler zijn.

Toegankelijkheid

U kunt ETP's verhandelen via een groot aantal brokers, waardoor deze mogelijkheid zeer toegankelijk is voor beleggers. Dat geldt niet voor CFD's, die door slechts enkele brokers worden aangeboden. Voor CFD's zult u waarschijnlijk moeten kiezen voor een broker die gespecialiseerd is in CFD's of in risicovolle beleggingsproducten. ETP's zijn daardoor een aantrekkelijk alternatief voor CFD's voor beleggers die hun inleg willen spreiden, bijvoorbeeld voor het beleggen in crypto-currencies.

ETP's kopen bij betrouwbare brokers

Heeft u besloten om te beleggen in ETP's? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een betrouwbare broker. Om de juiste broker voor uw beleggingsdoelen te vinden, wilt u letten op de volgende zaken:

  • Welke soorten ETP's biedt de broker aan? Denk aan bijvoorbeeld crypto ETF's en ETN's;
  • In welke onderliggende producten biedt de broker ETP's aan? Denk bijvoorbeeld aan verschillende valuta of indices;
  • Welke kosten rekent de broker? Denk bijvoorbeeld aan brokerage fees en spread kosten.

Bovendien is het belangrijk dat de broker die u kiest betrouwbaar is en een goede reputatie heeft. Enkele voorbeelden zijn:

Scalable.Capital

Scalable.Capital is een Duitse online broker die in meerdere landen actief is, waaronder Nederland, Spanje en Frankrijk. Scalable heeft haar betrouwbaarheid door de jaren heen bewezen en heeft momenteel ruim 600.000 klanten en meer dan 10 miljard euro in activa onder haar beheer. Deze broker is vooral voor beginnende beleggers zeer voordelig, omdat u met Scalable gratis kunt beleggen in ruim 750 ETF's met een investering vanaf slechts €1,-. Tevens is Scalable mogelijk de juiste broker voor u als u interesse heeft in het beleggen in crypto-ETF's, omdat deze broker zich in crypto-currency gespecialiseerd heeft. Echter kun u uiteraard ook in talloze andere ETF's en ETF spaarplannen beleggen.

Scaleble.Capital

FXFlat

FXFlat is tevens een Duitse online broker die in meerdere landen actief is. FXFlat biedt talloze beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, opties, futures, ETF's en zelf CFD's. Via FXFLat kunt u beleggen in een groot aantal ETP's, waaronder ETF's én ETN's, op ruim 135 beurzen wereldwijd. Bovendien kunt u via één account beleggen in ETP's en andere producten, zoals aandelen of CFD's. Als u meerdere soorten beleggingen wilt ondernemen, is FXFlat mogelijk de beste broker voor u.

BUX Zero

BUX Zero biedt net als Scalable uitgebreide mogelijkheden in het beleggen in crypto ETF's, waarbij u een commissie per order van 0,5% betaalt. Bovendien biedt BUX Zero de mogelijkheid om te beleggen in ETF spaarplannen en ETF fracties. ETF fracties stellen u in staat om een fractie van een ETF te kopen vanaf €10,-. Het aanbod aan ETF's en crypto investeringen van BUX Zero is kleiner dan dat van Scalable, maar over het algemeen is deze broker wel voordeliger. Ook biedt BUX Zero de mogelijkheid om commissievrij te handelen in BUX tokens. En als u meer dan 1000 BUX tokens in uw portfolio heeft, krijgt u de mogelijkheid om commissievrij te handelen in crypto en ETF's.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege de hefboomwerking een hoog risico met zich mee om snel geld te verliezen. Tussen 74-89% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD's. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD's werken en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te lopen uw geld te verliezen.
Sluiten [x]
Beleggen in grondstoffen zoals gas, olie & tarwe? Beleg via een social trading netwerk van Etoro en profiteer van de kennis van anderen!
Bezoek Etoro!
Toch direct starten met beleggen in grondstoffen of aandelen via het Etoro social trading netwerk?